Je zal er vast wel het een en ander over gehoord hebben. Vanaf 1 januari 2025 gaat de belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid, om werknemers en zelfstandigen (zzpāers) meer gelijk te behandelen. Hoewel je als bedrijf natuurlijk al veel doet om iedereen gelijk te behandelen, wil de Belastingdienst dat dit ook duidelijk op papier en in contracten staat. Het is belangrijk om te weten dat als je te vaak samenwerkt met een zzpāer, of als je zzp-er in jouw bedrijfskleding loopt, dit al kan duiden op schijnzelfstandigheid. In dit artikel leggen we uit wat de veranderingen inhouden, wanneer je als werkgevers risico loopt op boetes en hoe jij je goed voorbereidt.Ā
Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst de regels volledig handhaven en beginnen met het uitdelen van boetes. Dat betekent dat kwartaal 3 en 4 2024 de laatste kans is om je contracten aan te passen.
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) biedt duidelijkheid over wie wel of niet als zelfstandige kan worden beschouwd, met als doel schijnzelfstandigheid te voorkomen. Werkgevers moeten scherp definiƫren waar zelfstandigheid eindigt en een dienstverband begint. De Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) richt zich op het versterken van de sociale zekerheid en het voorkomen van schijnconstructies. De WAS bepaalt wie recht heeft op sociale zekerheidsuitkeringen, zoals het minimumloon en vakantiegeld. Beide wetten hebben grote invloed op het arbeidslandschap en brengen hun eigen complexiteiten en gevolgen met zich mee.
Chaos, stress en de Wet DBA ā het is niet bepaald gezellig op de markt. Daarom voert de Belastingdienst nu even geen controles uit. Maar geen paniek, er is een nieuw wetsvoorstel: de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelatie en Rechtsvermoeden (VBAR). Deze wet maakt alles duidelijker voor werkgevers en zzpāers. Zo weet je sneller of een zzpāer echt zelfstandig is of niet. En een handig ezelsbruggetje: verdient iemand minder dan ā¬32,24 per uur? Dan is de kans groot dat diegene als werknemer wordt gezien. De wet gaat waarschijnlijk pas op 1 januari 2026 in, maar dit uurtariefgedeelte wil het kabinet misschien al eerder invoeren.
Welke gevolgen kun je als werkgever verwachten? Naast dat de belastingdienst boetes kan opleggen als blijkt dat je zzpāers feitelijk als medewerker behandeld worden, zonder dat dit correct op papier staat. Gaat het ook leiden tot naheffingen, denk aan loonbelasting, pensioenpremies en vakantiegeld. Het is dus belangrijk om tijdig je contracten en werkwijzen te herzien om deze risicoās te vermijden.
Heb jij zorgen of je risico loopt van de gevolgen van de WAS-wetgeving? En ben jij nu in de fase beland waar je op zoek bent naar een oplossing waarbij jij je fijne samenwerking met je zzp-krachten kan voortzetten of ben je bang dat er een capaciteitsprobleem ontstaat door deze regeling? We denken graag met je mee. Ontdek hier de mogelijkheden.