alle artikelen

Vacaturetekst sabotage: 'Publieksmedewerker' is een no go

πŸ“…
07-06-2024
πŸ™β€β™€οΈ
Maxime Booms

Bij het opstellen van vacatureteksten is het belangrijk om zorgvuldig na te denken over de terminologie die je gebruikt. Een vaak gebruikte term in de culturele sector is “publieksmedewerker”. Hoewel dit een gangbare benaming is, zijn er verschillende redenen waarom het misschien niet de beste keuze is voor jouw vacaturetekst. In deze blog bespreken we waarom “publieksmedewerker” mogelijk niet optimaal is en welke alternatieven je kunt overwegen om betere resultaten te bereiken.

De risico’s van het gebruik van
‘Publieksmedewerker’ in vacatureteksten
voor musea

  • Het nadeel van gebrek aan specificiteit

Wanneer je spreekt over een “publieksmedewerker”, roept dit niet direct een helder beeld op van de taken en verantwoordelijkheden van de functie. Dit gebrek aan specificiteit kan potentiΓ«le kandidaten in verwarring brengen en zelfs afschrikken.

πŸ‘‰ Overweeg titels zoals “Gastheer/Gastvrouw”, “Klantenservicemedewerker”, “Museum host” of Host/ Hostess”. Deze benamingen geven een duidelijker beeld van wat de functie inhoudt en wat er van de kandidaat wordt verwacht.

  • Er is geen aantrekkingskracht in het woord ‘Publieksmedewerker’

De term “publieksmedewerker” klinkt misschien formeel en weinig inspirerend voor jouw . Dit kan ervoor zorgen dat enthousiaste kandidaten, die op zoek zijn naar een boeiende en dynamische rol, afhaken voordat ze zelfs maar overwegen te solliciteren.

πŸ‘‰ Β Host(ess) tentoonstelling Henri Matisse

  • De titel heeft echt je merknaam nodig!

Het veelvuldige gebruik van het algemene “publieksmedewerker” door musea, zonder specifieke vermelding van hun eigen naam, beperkt de vindbaarheid van vacatures in de culturele sector. Deze aanpak mist de kans om opgemerkt te worden door enthousiaste bezoekers die na hun museumervaring op zoek gaan naar gerelateerde werkgelegenheid. Het benoemen van de museumnaam in vacaturetitels vergroot niet alleen de zichtbaarheid, maar trekt ook kandidaten aan die specifiek geΓ―nteresseerd zijn in een culturele rol bij dat museum. Laten we even een spectaculair voorbeeld verzinnen.

πŸ‘‰ Host(ess) tentoonstelling Henri Matisse MoMA New York

  • Dus, beperk je SEO niet en onderschat je merkwaarde al helemaal niet.

Vanuit een SEO-perspectief kan het woord “publieksmedewerker” te breed zijn, waardoor je vacaturetekst niet de gewenste kandidaten aantrekt via zoekmachines. Hierdoor mis je mogelijk gekwalificeerde kandidaten die actief op zoek zijn naar een rol binnen de culturele sector.

De juiste titel voor jouw vacaturetekst

Houd het specifiek, uitnodigend, SEO-vriendelijk en onderscheidend – het is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Neem bijvoorbeeld “Werken als Host(ess) bij het Rijksmuseum”. Deze titel, die meer dan 5 keer in de tekst wordt herhaald, heeft geleid tot maar liefst 160 organische sollicitanten op onze website. Waarom? Omdat deze doelgroep zelf zocht naar antwoorden op vragen als ‘hoe kan ik werken in het Rijksmuseum’.

De juiste hulp inzetten bij het schrijven van je vacaturetekst?

Heb jij hulp nodig met het schrijven van een goede vacaturetekst in de culturele sector? We denken graag met je mee. Neem contact op en spreek vandaag nog met een SEO-specialist.