alle nieuwsberichten

Hoe schrijf je een originele motivatiebrief?

πŸ“…
20-03-2024
πŸ™β€β™€οΈ
Elisa Engelshoven

Waarom wil jij hier werken? Wat maakt jou de geschikte kandidaat? Het kan best lastig zijn om deze vragen te beantwoorden. Toch krijgt iedereen er mee te maken, de motivatiebrief. De allereerste indruk die jij achterlaat op jouw toekomstige werkgever. We leven in een wereld die continue verandert en innoveert. Dus hoe zorg je er anno 2022 voor dat de allerbeste versie van jezelf op papier komt te staan? Hoe schrijf je een goede motivatiebrief? Don’t worry, met onze 6 essentiΓ«le tips heb jij jouw originele motivatiebrief voor je stage of baan binnen no time geschreven.

Hoe begin je een motivatiebrief?

Het is belangrijk dat je met jouw motivatiebrief meteen ter zake komt. Windt er geen doekjes omheen. Waarom schrijf jij deze motivatiebrief? Wat wil je bereiken? Wanneer jij een langdradige intro schrijft over koetjes en kalfjes, haakt de lezer af. Geef dus gelijk al aan dat jij denkt dat je goed bij de functie past waar jij de brief voor schrijft. Of geef aan dat jij graag de nodige kennis en vaardigheden die jou geschikt maken voor de baan of stage wilt delen.

Do πŸ‘

Verzin een leuke ijsbreker. Schrijf een anekdote die staat voor jij bent of omschrijf jezelf in een zin. Je mag best humor gebruiken, zodat jouw toekomstige werkgever het direct leuk vindt om jouw brief te lezen.

Don’t πŸ‘Ž

β€œIk schrijf deze brief omdat deze baan mij leuk lijkt.”

hoe begin je een motivatiebrief? Persoonlijkheid is key

Wees niet bang om jouw persoonlijkheid door te laten schemeren. Ieder mens is uniek, jij dus ook. Dus schrijf de brief niet in de β€˜tone of voice’ waarvan jij dΓ©nkt dat die verwacht wordt. Wees vrij en origineel, je moet tenslotte opvallen tussen alle andere motivatiebrieven.

Do πŸ‘

β€œMijn vader/moeder/tante/zus/vriendin heeft mij vroeger altijd geleerd dat je hard moet werken. Dit heb ik in mijn werk altijd meegenomen. ”

Don’t πŸ‘Ž

β€œIk ben een enthousiaste en spontane werknemer”

Wat staat er in het middenstuk van een motivatiebrief?

Als het duidelijk is waarom je de brief schrijft en er al een glimp van jouw persoonlijkheid opgevangen is, is het vervolgens tijd dat de lezer weet met wie ze te maken hebben. Stel jezelf even kort voor. Dit hoeft niet heel uitgebreid, je voegt bij de motivatiebrief namelijk ook je cv toe, dus dubbele informatie hoef je niet te geven. Ook hier geldt, think outside the box.

Do πŸ‘

β€œOver de jaren heb ik verschillende projecten voor (beetje name dropping, kan nooit kwaad), zoals…. Deze heb ik voor u in de bijlage gezet.”

Don’t πŸ‘Ž

β€œIk heb enige ervaring met het maken van content.”

Jouw verwachtingen staan ook in het middenstuk van je motivatiebrief

Een arbeidsovereenkomst draait natuurlijk niet alleen maar om de werkgever, maar ook om jou. Laat weten wat jij verwacht en wat je hoopt te leren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je eisen gaat stellen, maar je kan wel aangeven dat je de mogelijkheid wilt om door te groeien binnen het bedrijf of wat jij graag zou willen leren.

Do πŸ‘

β€œIk kan … toevoegen aan het team/ organisatie, om zo samen te kunnen groeien. Graag zou ik mezelf willen ontwikkelen op het gebied van …”.

Don’t πŸ‘Ž

β€œIk heb al even naar het salaris gekeken en ik hoop dat dit snel omhoog kan.”

Een goede afsluiting in een motivatiebrief: Go out with a BANGΒ 

Uiteraard heeft je motivatiebrief een goede afsluiting nodig. Daarbij is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de lezer jouw motivatiebrief gaat onthouden. Verzin een leuke uitsmijter als afsluiting waarin jouw persoonlijkheid weer naar voren komt! Je bedankt ze voor hun tijd en je geeft ze als laatste een vriendelijke, hartelijke of vrolijke groet. Dus pak je laptop, maak alvast wat notities en typ die fantastische motivatiebrief van je! Een ding is zeker, die droombaan of stage ga jij binnen hengelen. Succes!

 

blijfuptodate

De laatste updates van SuperStaff

vragen & contact

We willen je graag leren kennen πŸ’Ÿ

Zahra
Hi! πŸ‘‹ Stuur ons een WhatsApp berichtje, een mail of bel ons op kantoor!
17:45
Zahra
We helpen je graag met al je vragen verder!
17:45