Wie houdt er niet van korting? Vandaag gaan we het hebben over onze favo arbeidsmarkt korting… Namelijk loonheffingskorting! Maar let op… loonheffingskorting geen simpele bonuskorting. Waarschijnlijk heb je bij je nieuwe baan een formulier gekregen waarop stond: “loonheffingskorting.” Je dacht misschien: “Ja, leuk, doe maar aan!” Maar waar zeg jij dan eigenlijk ja op? In deze blog leg ik uit wat loonheffingskorting is, het voordeel ervan en wanneer je het beter wel of niet kunt gebruiken.
Heffingskortingen van de Belastingdienst zijn handige voordelen waarmee je minder belasting hoeft te betalen, waardoor je uiteindelijk meer nettoloon overhoudt. Dit betekent dat er minder belasting wordt ingehouden op je salaris, wat direct terugkomt in je portemonnee. Klinkt ideaal, toch? Heffingskortingen zijn speciaal ontworpen om werken en inkomen aantrekkelijker te maken en financiële ruimte te creëren voor belastingbetalers. Met loonheffingskorting houd je dus direct meer loon over, maar het is belangrijk om te weten wanneer je deze korting wél en niet moet gebruiken om verrassingen te voorkomen.
Werk je bij meerdere werkgevers? Dan mag je de loonheffingskorting slechts bij één werkgever toepassen. Bij je andere baan moet je de korting zelf uitzetten; dit gebeurt niet automatisch. Zet je hem per ongeluk aan bij meer dan één werkgever, dan krijg je te veel korting en moet je achteraf terugbetalen – en dat kan flink oplopen…
Dus, aan, uit, aan, uit, aan, uit. Het is lastig te volgen soms. Maak daarom een belangrijke keuze waar je de loonheffingskorting aanzet. Ga eens bij jezelf na waar je het meeste werkt, een hoger uurloon hebt, en dus het meeste verdient.
Zet je loonheffing dus aan bij de baan waar je het hoogste en meest stabiele inkomen hebt. Zo profiteer je optimaal en houd je meer over aan het einde van de maand! Ons doel: meer netto-inkomen in je portemonnee.
Je werkgever heeft een formulier klaarliggen waarop je kunt aangeven of je loonheffingskorting aan of uit moet staan. Dit formulier krijg je vaak samen met je arbeidscontract. Begin je een tweede baan en wil je de loonheffingskorting aanpassen? Vraag dan dit formulier opnieuw op bij je werkgever om wijzigingen door te geven.
Let goed op: krijg je je salaris altijd op de eerste van de maand? Zorg er dan voor dat je dit formulier ruim voor die datum hebt ingevuld en ingeleverd om op tijd de juiste korting te ontvangen.
Als je je loonheffing niet aan hebt gezet, niet getreurd. In dat geval betaal je gedurende het jaar meer belasting dan nodig is, maar dit kun je terugkrijgen van de Belastingdienst wanneer je belastingaangifte doet. De Belastingdienst stuurt je op tijd een reminder dat je aangifte moet doen, en dat kan supermakkelijk via de aangifte-app of de website. Nadat je de aangifte hebt gedaan, zie je hoeveel belasting je te veel hebt betaald en wat je dus terugkrijgt. Meestal krijg je dit geld in het voorjaar terug, dus wie weet heb je het nét voor de zomervakantie op je rekening staan. Perfecte timing, toch?
Zo zie je maar, het lijkt allemaal ingewikkelder dan het is. Neem het bovenstaande mee en bedenk even goed of en waar je de loonheffingskorting aan wil zetten. Dan zie jij binnen no time, met een kleine moeite, je spaarrekening groeien!