Stresslexen, oftewel: stressen tijdens het relaxen

Blog
Laatste update: 03 08 2022

 

Stresslexen, ooit van gehoord? Het is precies wat je leest, namelijk; stressen tijdens relaxen. Dat je een gemotiveerde werknemer, een enthousiaste ondernemer of een student bent, zullen mensen vaak waarderen. Maar uiteindelijk heeft jouw werk(gever) er meer baat bij als jij in je vrije tijd goed kan uitrusten. Stresslexen komt vaker voor dan je denkt. Het begint al wanneer jij ‘s avonds niet kan stoppen met praten over werk. Zoals iets niet af kunnen maken, of je collega meldt zich ziek op zondagavond en jij ziet zijn werk jouw kant op waaien.

 

Schuldig voelen

Stresslexen kan je vergelijken met een schuldgevoel, bijvoorbeeld naar jezelf of naar je collega’s of werkgever. Je hebt zoveel op je to do list staan, maar continu komen er kleine of grote klusjes tussendoor. Ten koste van jouw eigen mooie lijst. Het bijwerken van de administratie, je inbox of gemiste belletjes blijven steeds doorschuiven naar de week daarop. Wat je vervolgens niet kan loslaten als het weekend begonnen is? Dan ben jij een stresslexer. Is dit herkenbaar voor jou? Met wat kleine aanpassingen kan je hier verandering in brengen, zo kun je meer gaan genieten van je vrijetijd.

 

Stresslexen tegengaan

Gun jezelf even de tijd om te stressen. Maak vijftien minuten tijd vrij voor dit gevoel, schrijf of zeg hard op wat voor jou stress veroorzaakt op de werkvloer. Zo geef je het een plek, en stroomt het niet de hele dag door je hoofd. De eerste dingen die opkomen zet je bovenaan op de to do list. Zijn ze snel op te lossen, schrijf het op in je agenda. Kennelijk zijn ze minder snel of makkelijk te doen dan je dacht- dus hebben deze prioriteit. Zijn de vijftien stress minuten om, je bent nu klaar om weer door te gaan.

 

Communicatie is the key

Leg eens uit aan je collega’s wat jij ‘s avonds of in het weekend voelt. Een fijne collega zal het belangrijk vinden dat jij in je vrije tijd ook rustig kan ontspannen. Zodra jij het begrip stresslexen zal uitleggen opent het waarschijnlijk ook een gesprek. Zo kunnen anderen ook een beetje rekening met je houden. Jij zou het ook fijn vinden als je collega’s lekker in hun vel zitten op de werkvloer?

 

Cliché is oké

Nu komt er een cliché, zoek een hobby op die je hele gedachten kan overnemen. Is rennen jouw hobby maar kan je dan nog steeds tobben over mailtjes, meetings en to do lijsten? Dan is dit niet de juiste bezigheid. Misschien is het koken, fietsen, een spannende serie of mediteren, doe het in ieder geval vaker in je vrije tijd.


Nog op zoek naar een nieuwe baan en een motivatiebrief of cv format nodig? Die hebben we voor je klaar staan!

 

Deel dit artikel

Lees meer van onze posts.