Een originele motivatiebrief, hoe schrijf je die?

Blog
Laatste update: 09 01 2024

 

Waarom wil jij hier werken? Wat maakt jou de geschikte kandidaat? Het kan best lastig zijn om deze vragen te beantwoorden. Toch krijgt iedereen er mee te maken, de motivatiebrief. De allereerste indruk die jij achterlaat op jouw toekomstige werkgever. We leven in een wereld die continue verandert en innoveert. Dus hoe zorg je er anno 2022 voor dat de allerbeste versie van jezelf op papier komt te staan? Hoe schrijf je een goede motivatiebrief? Don’t worry, met onze 6 essentiële tips heb jij jouw originele motivatiebrief voor je stage of baan binnen no time geschreven.

 

DOWNLOAD FORMAT

 

1. Straight to the point (hoe begin je een motivatiebrief?)

Het is belangrijk dat je met jouw brief meteen ter zake komt. Windt er geen doekjes omheen. Waarom schrijf jij deze brief? Wat wil je bereiken? Wanneer jij een langdradige intro schrijft over koetjes en kalfjes, haakt de lezer af. Geef dus gelijk al aan dat jij denkt dat je goed bij de functie past waar jij de brief voor schrijft. Of geef aan dat jij graag de nodige kennis en vaardigheden die jou geschikt maken voor de baan of stage wilt delen.

 

Do:

Verzin een leuke ijsbreker. Schrijf een anekdote die staat voor jij bent of omschrijf jezelf in een zin. Je mag best humor gebruiken, zodat jouw toekomstige werkgever het direct leuk vindt om jouw brief te lezen.

Don’t:

“Ik schrijf deze brief omdat deze baan mij leuk lijkt.”

 

 

2. Persoonlijkheid is key (hoe begin je een motivatiebrief?)

Wie ben jij? Wees niet bang om jouw persoonlijkheid door te laten schemeren. Ieder mens is uniek, jij dus ook. Dus schrijf de brief niet in de ‘tone of voice’ waarvan jij dénkt dat die verwacht wordt. Wees vrij en origineel, je moet tenslotte opvallen tussen alle andere motivatiebrieven.

 

Do:

“Mijn vader heeft mij vroeger altijd geleerd dat je hard moet werken. Dit heb ik in mijn werk altijd meegenomen. ” 

Don’t:

“Ik ben een enthousiaste en spontane werknemer”

 

 

3. Voorstellen!! (wat staat er in het middenstuk van een motivatiebrief?)

Als het duidelijk is waarom je de brief schrijft en er al een glimp van jouw persoonlijkheid opgevangen is, is het vervolgens tijd dat de lezer weet met wie ze te maken hebben. Stel jezelf even kort voor. Dit hoeft niet heel uitgebreid, je voegt bij de motivatiebrief namelijk ook je cv toe, dus dubbele informatie hoef je niet te geven. Ook hier geldt, think outside the box.

 

Do:

Vergelijk jezelf bijvoorbeeld met een voorwerp: “Ik ben een Zwitsers zakmes: betrouwbaar en van alle markten thuis.”

Don’t:

Gebruik geen clichés: “Ik ben heel spontaan.”

 

4. Bewijs jezelf (wat staat er in het middenstuk van een motivatiebrief?)

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van je brief. Waarom ben jij dé perfecte kandidaat? Dit kan je ze natuurlijk in geuren en kleuren vertellen, maar je kan het ook bewijzen. Wil jij bijvoorbeeld een functie als Content Manager, voeg dan een paar van jouw creatieve projecten toe. Of vraag om een aanbevelingsbrief van jouw vorige baas als je voor een functie binnen de horeca wil solliciteren. Op deze manier schiet jouw geloofwaardigheid omhoog!

 

Do:

“Over de jaren heb ik verschillende projecten voor (beetje name dropping, kan nooit kwaad), zoals…. Deze heb ik voor u in de bijlage gezet.”

Don’t:

“Ik heb enige ervaring met het maken van content.”

 

5. Jouw verwachtingen (wat staat er in het middenstuk van een motivatiebrief?)

Een arbeidsovereenkomst draait natuurlijk niet alleen maar om de werkgever, maar ook om jou. Laat weten wat jij verwacht en wat je hoopt te leren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je eisen gaat stellen, maar je kan wel aangeven dat je de mogelijkheid wilt om door te groeien binnen het bedrijf of wat jij graag zou willen leren.

 

Do:

“Ik kan ... toevoegen aan het team/ organisatie, om zo samen te kunnen groeien. Graag zou ik mezelf willen ontwikkelen op het gebied van ...”.

Don’t:

“Ik heb al even naar het salaris gekeken en ik hoop dat dit snel omhoog kan.”

 

6. Go out with a BANG (goede afsluiting motivatiebrief)

Uiteraard heeft je motivatiebrief een goede afsluiting nodig. Daarbij is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de lezer jouw motivatiebrief gaat onthouden. Verzin een leuke uitsmijter als afsluiting waarin jouw persoonlijkheid weer naar voren komt! Je bedankt ze voor hun tijd en je geeft ze als laatste een vriendelijke, hartelijke of vrolijke groet. Dus pak je laptop, maak alvast wat notities en typ die fantastische motivatiebrief van je! Een ding is zeker, die droombaan of stage ga jij binnen hengelen. Succes!


We hebben twee mooie motivatiebrief formats voor jou met nog meer tips & tricks.

Download ze hier!

Deel dit artikel

Lees meer van onze posts.