Wetsvoorstel studiefinanciering raakt ook de huidige studenten

Amsterdam, 4 december 2014

Eerstejaars studenten die aan een eerste studie beginnen per 1 september 2015 krijgen geen basisbeurs meer. Studenten die voor 1 september 2015 al zijn gestart met een studie hebben nog wel recht op de basisbeurs. Toch wijst de Landelijke Studenten Vakbond erop dat álle studenten worden geraakt door de plannen.

Dat komt doordat de aftrek van studiekosten wordt afgeschaft. Op dit moment kunnen studenten die studiefinanciering ontvangen studiekosten zoals collegegeld en boeken aftrekken van de belasting. Als de plannen van Jet Bussemaker doorgaan kan dat straks niet meer. De aftrek van studiekosten zullen direct verdwijnen voor alle studenten die studiefinanciering hebben.

Tom Hoven, voorzitter van de LSVb: “Minister Bussemaker is blijkbaar niet tevreden met het bezuinigen op een nieuwe lichting, ze wil ook de huidige studenten pakken. Het verdwijnen van de studiekostenaftrek zet het studenteninkomen nog verder onder druk.”

De vakbond meldde laatst al dat het nieuwe leenstelsel in strijd is met de kinderrechten. Bovendien schijnt de haastige invoering ervan miljoenen extra kosten. Al ruim 26.500 studenten hebben de petitie tegen de kabinetsplannen ondertekend.

Bron: UniversOnline