Tips voor jouw eerste sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zeker als je voor het eerst solliciteert in je studententijd. Hoe zorg je ervoor dat je het sollicitatiegesprek goed doorloopt? En, nog belangrijker, dat je aan de slag mag bij een (bij)baan die bij je past! Wij geven sollicitatietips ter voorbereiding van jouw eerste gesprek.

Wat kan je verwachten?

Een sollicitatiegesprek is voor beide partijen bedoeld om te beoordelen of jullie met elkaar willen samenwerken. De werkgever let erop of jouw vaardigheden, persoonlijkheid, motivatie en praktische wensen bij de functie passen. Andersom kijk jij ook of je graag bij dit bedrijf wil en kan werken.

Het gesprek begint met een kennismaking. Jouw gesprekpartner zal iets over zichzelf, het bedrijf en de functie vertellen. Daarna is het jouw beurt. Aan de hand van jouw CV zal je allerlei vragen krijgen die van belang zijn voor de functie. Vergeet niet om alle vragen te stellen die jij nodig hebt om erachter te komen of deze (bij)baan bij jou past!

Sollicitatie Tips:

Hieronder staan enkele tips die jou kunnen helpen bij jouw allereerste sollicitatiegesprek:

  • Bereid je goed voor door de vacature en de website van de organisatie te bekijken.
  • Kom op tijd. Als je te laat komt, maak je geen goede eerste indruk.
  • Kleed je representatief. Met name als dit voor de functie van belang is.
  • Weinig werkervaring? Leg de nadruk op jouw motivatie en persoonlijkheid.
  • Stel de vragen die je nodig hebt om erachter te komen of jij voor dit bedrijf en in deze functie wil werken.
  • Erg zenuwachtig? Het is niet erg als je dit in het begin even aangeeft. Vergeet niet dat beide partijen graag willen dat sollicitatiegesprek een succes is.

Uiteraard zijn wij ook ooit bij SuperStaff op sollicitatie gekomen en die gesprekken gecombineerd met de honderden gesprekken die wij met kandidaten (starters en studenten) hebben gevoerd leiden ons naar bovenstaande tips.

Persoonlijke sollicitatietips:

Sommige tips werken bij de één beter dan bij de ander. Wil je weten welke tips voor jou goed kunnen werken? Meld je dan aan en wij nemen contact met je op!  Klik op de aanmeldknop hieronder en wie weet zien we elkaar bij jouw eerste sollicitatiegesprek!

Aanmelden