Solliciteren is een vak!

 Als Career Consultants komen wij dagelijks in contact met kandidaten die driftig op zoek zijn naar een baan. Het is niet gemakkelijk om je CV goed vorm te geven, brieven te schrijven en lastige vragen van potentiële werkgevers te beantwoorden. Solliciteren is een vak wat je moet leren door het veel te doen. Ironisch genoeg mag je er meestal mee stoppen, als je er net goed in begint te worden!

Jezelf verkopen

Als je op zoek gaat naar een nieuwe baan is het van belang om jezelf te ‘verkopen’. Dit kan best lastig zijn als je dit nog nooit hebt gedaan. Daarnaast denken wij nuchtere Hollanders vaak: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!”

Gelukkig hoef je geen lofzang over jezelf te publiceren. Met een helder verhaal op een prettige manier gecommuniceerd kom je heel ver. Beschrijf wat jouw uniek maakt en waar jij energie van krijgt. Wat zijn jouw drijfveren in het werk? Als jij jouw verhaal helder en positief communiceert, is de kans groter dat je succesvol solliciteert. Wij gaven jou eerder al wat tips, maar gaan er nu nog wat dieper op in.

De drie W’s

De volgende vragen helpen je om jouw (werk-)verhaal vorm te geven:

  • Wie ben ik?
    Wat zijn jouw kenmerkende persoonlijke eigenschappen? Bijvoorbeeld enthousiast, ambitieus, energiek, spontaan, ondernemend. Wat zeggen vrienden over jou? Wat is de rode draad in de keuzes van jouw opleiding, carrière en/of hobby’s?
  • Wat wil ik?

Waar krijg jij energie van? Wat zijn jouw ambitieus? Wat vind jij belangrijk in een nieuwe baan? Welke bedrijfscultuur past bij jou?

  • Wat kan ik?

Waar ligt jouw kracht? Wat is jouw expertise door opleiding of werkervaring?

Enkele voorbeelden:

“Ik ben een gemotiveerde teamspeler met een commerciële instelling. Het ontdekken van de behoeftes van de klant en daarop inspelen zie ik als een uitdaging. Ik ga 100% voor elke opdracht en grijp ontwikkelkansen met beide handen aan! In een dynamische werkomgeving kom ik het beste tot mijn recht.”

“Ik ben een enthousiaste, resultaatgerichte en leergierige starter. Uitdagingen en verantwoordelijkheid ga ik niet uit de weg. Ik heb een dienstverlenende en oplossingsgerichte instelling. Ik ben sterk in organiseren en krijg energie van het leiden van een team. Het liefst zou ik een organisatorische functie in een multicultureel bedrijf willen vervullen.”

De drie W’s in het sollicitatieproces

In het gehele sollicitatieproces is het antwoord op deze drie vragen een goed uitgangspunt.
Op je CV of LinkedIn kan je dit goed kwijt in een stukje ‘profiel’. In jouw sollicitatiebrief leg je de link tussen jouw verhaal en de functie en het bedrijf waar je voor solliciteert. Op deze manier help je werkgevers om een glimp op te vangen van wie jij bent. En ze te prikkelen om contact met je op te nemen.

Hulp nodig?

Vind je het lastig om het antwoord op de drie w’s te geven? Het helpt om hierover te praten met familie of vrienden. Daarnaast staan wij als Career Consultants altijd klaar om jou hierbij te ondersteunen! Neem contact met ons op via 088-7070300 of via recruitment@superstaff.nl!