Sollicitatieblunders, een verpletterende indruk of een goede indruk achterlaten.

Weet wat je achter laat! Is de boodschap uit de top tien sollicitatieblunders van nationalevacaturebank.nl . Een snelle scan online laat iedere sollicitant zien wat hij of zij moet doen ter voorbereiding van een sollicitatie. Minder bedachtzaam zijn sommige sollicitanten op blunders die altijd op de loer liggen, stuff deze blunders kunnen in een klein hoekje schuilen of zich bijzonder dicht voor je neus bevinden. Hieronder een overzicht van tien regels om sollicitatieblunders te voorkomen, ze spreken voor zich, try maar zorg je er rekening mee houdt.

1 Kom op tijd
Met stipt op één staat: Kom op tijd. Zorg er altijd voor dat je 5 á 10 minuten van te voren aanwezig bent. Niet eerder, maar ook zeker niet later!

2 Negatief over je vorige werk praten
Doordat het woord ‘negatief’ hierin voorkomt zou het al voor zich moeten spreken. Negativisme laat uiteraard geen positieve indruk achter.

3 Slechte voorbereiding
Als jij niets over de functie weet of het bedrijf waar je solliciteert, dan kun je een goede indruk wel vergeten.

4 De werkgever niet aan het woord laten
Veel over jezelf weten en kunnen vertellen is prima. Zorg er echter wel voor dat de werkgever ruimte heeft om jou informatie te geven en gericht vragen kan stellen.

5 Vragen onbeantwoord laten
Het niet beantwoorden van een vraag betekend dat je niet serieus met jouw sollicitatie bezig bent of dat jouw voorbereiding toch niet optimaal was. De oplossing is echter simpel: Geef antwoord.

6 Nonchalant zijn
Een gezonde dosis nonchalance is goed, maar sla niet door en blijf ten alle tijden serieus. Luister en antwoord actief en straal dit ook uit.

7 Klagen
Het is allemaal niet makkelijk, dat weet iedereen. Klagen is echter tijdens een sollicitatie gesprek ‘not done’

8 Negatief opvallen op internet
Verdiep jezelf eens in je eigen internet ‘footprint’. Zoek jezelf op google, dit doet jouw nieuwe werkgever ook. Zorg dat je niet negatief te vinden bent op foto’s , in reacties of in artikelen.

9 Verleiden van je gesprekspartner
Gooi je charmes in de strijd tijdens jouw sollicitatie, maar laat het niet overslaan in een poging tot verleiding.

10 Verzorgd uiterlijk
Zorg dat je er verzorgd uitziet, fit en netjes. Verdiep je daarnaast altijd in de ‘dresscode’ van een bedrijf. Voor je het weet sta je in een maatpak bij de frietboer.

Door het aanhouden van de tien bovenstaande regels voorkom je de meest voorkomende sollicitatieblunders.