Handtekeningenverzameling tegen leenstelsel

Amsterdam, 12 januari 2015

Ruim 27.000 mensen hebben op de website Stophetleenstelsel.nl aangegeven dat ze tegen de invoering van het leenstelsel voor studenten zijn. Aanstaande dinsdag worden deze handtekeningen aangeboden aan de Eerste Kamer door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

In de Tweede Kamer is het wetsvoorstel al aangenomen. De Landelijke Studentenvakbond heeft alle hoop op de Eerste Kamer gevestigd. Daar wordt namelijk deze maand gesproken over de invoering van het leenstelsel. Ook zal er deze maand over gestemd worden.

Vorig jaar november demonstreerden enkele duizenden studenten tegen het plan. Studenten zijn fel tegen de invoering van het leenstelsel. Zij vrezen onder meer dat minder mensen kunnen studeren als de basisbeurs – nu nog een gift – komend collegejaar wordt vervangen door een lening.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs liet vrijdag in een reactie weten dat ze niet verrast was door het verzet. Ze vindt het veel maar zei ook dat het aantal meevalt als je het afzet tegen de ongeveer 1,1 miljoen studenten in het mbo en hoger onderwijs.

Bron: Telegraaf