Bijbaan en vakantiewerk geen premies en belasting vanaf 2011

Goed nieuws voor werkgevers die werken met studenten, sick dus ook voor SuperStaff. Vanaf 2011 hoeven werkgevers geen belasting en sociale premies meer in te houden voor bijbanen en vakantiewerk, try bijvoorbeeld van jongeren die naast hun school of studie een bijbaan hebben. Dat heeft staatssecretaris van Financi├źn Jan Kees de Jager (CDA) woensdag gezegd. Het gaat om werk dat wordt gedaan door jongeren en studenten tot 23 jaar, seek die daarmee op jaarbasis niet meer dan dertig procent van het minimumloon verdienen.

De nieuwe regeling moet bedrijven onnodige papieren rompslomp uit handen nemen. Nu moeten ze voor werknemers die slechts een kleine baan hebben, nog de loonbelasting en sociale premies inhouden. Studenten en jongeren met een bijbaantje vragen de ingehouden belasting vervolgens terug bij de fiscus. Van de premies voor sociale verzekeringen hebben ze in praktijk weinig profijt. Mensen met een bijbaantje doen bijna geen beroep op die verzekeringen, mede omdat ze er beperkt aanspraak op kunnen maken.

Werkgevers
Werkgevers moeten voortaan alleen nog aan de Belastingdienst doorgeven dat iemand voor hen werkt en hoeveel die betaald krijgt. Als een scholier of student met een bijbaan aan het einde van het jaar boven het bedrag is uitgekomen dat belastingvrij mag worden verdiend, moet hij alsnog belasting betalen.

Vakantiewerk
De Jager kijkt nog of de regeling ook kan gaan gelden voor vakantiewerk : een baan voor maximaal zes of acht weken per jaar, bijvoorbeeld in de horeca tijdens vakantieperioden. Voor deze groep gaat geen leeftijdsgrens gelden.